Ilyen voltam a hetvenes évek végén.

Ma ilyen vagyok.   

 
"Soha ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel.
Mert a személyiségem az én vagyok, a viselkedésem meg attól függ, hogy Te ki vagy."

 

Kereskedő szülők egyke  gyermekének születtem 1958-ban Nagykállóban. Akaratom szerint majd itt Nagykállóban, a Harangodi erdőben takarja  hamvaimat gyomlepel.  Iskoláimat helyben  végeztem.  1976-ban a  Korányi Frigyes Gimnáziumban érettségiztem. Ugyan ez év szeptemberében kerültem Nyíregyházára, az akkori nevén Irodagéptechnika Vállalathoz.  Itt szereztem irodagép műszerész szakmát. A vállalat neve előbb Információtechnikai  Vállat -ra, majd később ITV NYÍRINFO KFT -re változott. Első munkahelyemet 2013. májusának végén, 36 év és 9 hónap után hagytam el, azóta a NYÍR-KASSZA KFT -nél dolgozom mint pénztárgép szerelő.

Fiatal koromban imádtam a sportot, de soha nem sportoltam versenyszerűen.  Mindennapjaimat 27 éves koromig meghatározta. Nagyon szerettem biciklizni, focizni, kosarazni. Ezekre bármikor kapható voltam, legyen reggel vagy este,  kánikula vagy fagy, húsvét vagy karácsony. Ha hívtak mentem, ha nem, akkor toboroztam a társaságot.   Megnéztem  minden sporteseményt, ami Nagykállóban volt, vagy a tv-ben ment.  Ha hozzáfértem, elolvastam mindent, ami  a sporttal kapcsolatban megjelent. Sokat jártam a könyvesboltokat, antikváriumokat. Olvasási mániám idővel alábbhagyott. Ma már  leginkább csak tényirodalmat olvasok.  Az újság olvasás mai napig tartó szenvedélyem. Régen a könyvtárban, ma a neten olvasom a lapokat. A mai napig  szeretem a filmeket, és a könnyűzenét. A nagykállói moziban majdnem minden filmet megnéztem amit műsorra tűztek, de a könnyűzenei koncertekről sem maradtam le. Úgy emlékszem,  nagyon szép gyerekkorom volt, és az ifjúkori éveimet is szabad akaratom szerint élhettem, hála érte szüleimnek. Soha nem csesztettek semmiért, pedig például a hosszú haj, nagy szakáll elég nehezen megemészthető lehetett számukra. (A hetvenes évek végén  kicsit mások voltak a társadalmi elvárások.)

1985-ben megnősültem, és két év múlva már elvált is voltam, volt feleségem akaratából. Ezután kezdtem a természet felé fordulni. 1987-ben  bronzjelvényes túravezető lettem. Egy időre tehető természetszeretetem kialakulása, és kezdődő érdeklődésem  a mindennapi politika iránt. 1989-ben már az MDF soraiban vagyok. Nagyon vártam én is a tavaszi nagytakarítást. Elmaradt, így hamar véget vetettem tagságomnak. Utána 2010 végéig (a kétharmados parlamenti fölény megszerzéséig) mindig a FIDESZ-szel szimpatizáltam. Ma már senki zászlaját nem viszem, semmilyen párttal vagy felekezettel  közösséget nem vállalok.  Soha nem voltam igazán vehemens, igyekeztem  mindig kívülállónak,  fölöslegesnek maradni. Eddigi életemből soha nem bántam meg semmit, talán csak egy majd ötven éves  barátság megszakadását sajnálom. Életem legmegbecsültebb elismerésének tartom, hogy 2009-ben a Magyar Természetbarát Szövetség Czárán Gyula Emlékérem kitüntetésben részesített!
 

Vallom,  hogy minden elmúlik az idővel. Sajnos ma már a sportot is csak nézem, mert nem tudok szaladgálni a sarkaimon levő csontkinövés miatt. (Calcaneus sarkantyú) Alapelvem, hogy soha ne bízzak senkiben. Kíváncsi és gyanakvó természetem miatt,  rajongok az összeesküvés-elméletek iránt. Azt hiszem világéletemben elég különc alak voltam.  (Volt feleségem szerint, nem e világra való, józan bolond.) Szeszesitalt nem iszom, nem dohányzom, káros szenvedélyem nincs.  Mulatni utálok, kocsmába és templomba nem járok. Katolikusnak kereszteltek, de sosem kerestem a kapcsolatot az Istennel, mert nem hiszem, hogy létezik Ő, aki többre képes az embernél. Ha időm engedi, ülők a számítógép előtt,  vagy járom az erdőt és a  hegyeket. A könyveket ma is szeretem. Gyűjtök mindent, ami a természetjárással kapcsolatos (könyvek, térképek).  Szeretem az állatokat.  Egész jól elvagyok, már csak jó egészség kell, meg a mostani (második) feleségem türelme, hogy el tudjon viselni.

Elég sok idő eltelt az életemből mire beláttam, a legtöbb ember csak a boldogságának, csak a jólétének él. Az emberek (a néhány kivételtől eltekintve) el sem tudják képzelni az életüket anélkül, hogy hozzá ne fűznék saját jólétüknek az óhajtását. Életük egyik fő célja az anyagi javak hajszolása, hogy minél több pénzt szerezzenek, minél kevesebb munkával. Szerintem a földön, a legtöbb baj okozója az ember, s egyben a természet elkorcsosulásának is a legfőbb bizonyítéka.  Sokakkal egyetemben magam is úgy  vélem, hogy a Világegyetem, s benne az ember, nem lehet a vak-véletlen céltalan terméke. Úgy gondolom, a véletlen csak addig véletlen, ameddig nem tudjuk az okát! Tehát, kell lennie egy  magyarázatnak. De nem a Pál apostol "a hit, a remélt dolgok bizonyosságként való megélése" szerinti magyarázatnak. Racionális gondolkodásomnak köszönhetően  nem tudatlanságból, vagy tagadásból nem hiszek Istenben, hanem saját választásom eredményeként.  Egyetértek, Voltaire vallásról tett kijelentésével: “A vallás akkor keletkezett, amikor az első csaló találkozott az első ostobával.”  Számomra, az emberiség legnagyobb megbocsájthatatlanabb bűne az Isten fogalmának a megalkotása! Mivel nincs semmilyen adat, vagy bármilyen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a túlvilág létezik, addig én ezt gondolom. "Mert nincs az a mennyiségű hit, amitől valami ténnyé válik!" Azonban hajlandó vagyok álláspontomat megváltoztatni, ha kiderül, hogy még sem így van! Hiszem, hogy minden ember ateistának születik, csak sokakat  a masszív agymosás eltérít ettől az alapállapottól. Az istenhit minden fajtáját gyógyítható lelki betegségnek tekintem. Megfontoltan és átgondoltan hoztam meg döntésemet arról, hogy elutasítsak minden vallásos világnézetet. A vallás, egyházakba szervezett formájában, az egyik legkonzervatívabb intézménye a világnak. Meggyőződésem, egy csomó kárt okoz, mindig is a világ előrehaladásának fő akadálya volt, és ma is az.   Dogmarendszere miatt ellensége a szabadgondolkozásnak. "Isten eszméje lemondást jelent az emberi értelemről és igazságról; az emberi szabadság döntő tagadása szükségképpen az emberiség rabszolgává válását jelenti elméleti és gyakorlati értelemben is. Isten, vagyis inkább Isten képzete a beletörődése és az intellektuális és erkölcsi oka a földi rabszolgaságnak, és az ember szabadsága soha nem lesz teljes addig, amíg az égi mester eszméjét teljesen ki nem irtották." 

Tanulj a tegnapból, élj a mának, és reménykedj a holnapban gondolat szellemében élem életem  tegnapról a mára. S közben arról ábrándozom, hogy egyszer talán egy harmadik típusú találkozás részese lehetek.  Persze mindenek felett próbálok hű maradni önmagamhoz, s mindenkori elveimhez. Azt hiszem, én már úgy vagyok jó, ahogy így vagyok, én már nem leszek másik. Járom a magam útját, teszem amit jónak látok.

Boldog napot, jobb holnapot! Szebb jövőt!     Bodnár György