Tudnivalók a turistaút jelzésekről
A jelenlegi  útjelzések 1930 óta használatosak A turista térképeken  folytonos piros vonallal ábrázolják az turista utakat. A turistaút színjelzését vagy a kezdőbetűk feltüntetésével vagy a a tényleges szín és jelzéskódot ábrázolják. A jelzéseket általában jól látható tereptárgyakra, jellemzően fák törzsére festik fel. Ezeknek az útjelzéseknek a színe négyféle lehet: kék, piros, sárga, és zöld.
kék sáv piros sáv zöld sáv sárga sáv
A jelzések annak az útnak a színét viselik, amelyből kiágaznak, jele pedig arra a "tárgyra" utal, ahová a kiágazó út vezet. Ma Magyarországon az alábbi turistajelzések használatosak (kék jelzéssel illusztrálva):
kék sáv Sávjelzés Két fehér sáv között egy színes sáv jelöli azt a turistautat, melynek kezdő- és végpontja általában valamilyen (civilizált hely), és valamilyen tömegközlekedési eszközzel elérhető. A legfontosabb útvonalak: az  Országos Kék Túra, a Dél-Dunántúli Kéktúra, az Alföldi Kéktúra
kék kereszt Keresztjelzés Általában két sávjelzésű utat köt össze, vagy rövidít a sávjelzésű útvonalon. Színe megegyezik a magasabb értékű sávjelzés színével.
kék négyzet Négyzetjelzés Turistaházhoz, menedékházhoz, vagy lakott településre vezető utak jelzésére szolgál.
kék háromszög Háromszög jelzés Hegytetőkre, csúcsokra, kilátóhelyekre vezető utak jelzésére használják.
kék forrás Körjelzés Forráshoz, vagy ivóvízvételi helyhez vezető út jelzése.
kék rom Romjelzés Romokhoz, (pl. várrom, kolostorrom, földvár, stb.) vezető út
kék barlang Omega jelzés Barlangokhoz, sziklaüregekhez vezető út.
kék körút Körút Könnyű sétaút melynek kezdő és végpontja ugyanott van.

Törlőkereszt

Valamilyen okból megszűnt turistajelzés törlésére használják. Az X jel színe mindig szürke.
Kerékpár út  
Sífutó út Magyar Sí Szövetség jelzése
Síút, sífutó út  - több hegységben elterjedt jelzés,
turistatérképeken feltüntetik (PX) - kizárólag piros színû lehet!)
Sífutó út  - Csak a Pilisi Parkerdõ területén - 
turistatérképeken nem jelölik! - szinei nem variálhatók

  Bélyegzőhely  Jelvényszerző túramozgalmak túrafüzeteiben, a felkeresett ellenőrző pontokon a megfelelő helyre bélyegezve igazoljuk ott jártunkat. A kéktúrákhoz tartozó ellenõrzõ pontokat jelölik, a bélyegzõhelyeket. Ha a pecsét a túraútvonaltól távolabb van, akkor önálló jelzés is lehet, egyébként csak figyelemfelhívásra szolgál.
 
Túrista objektumok

Szálloda, fogadó, panzió, turistaház, kemping, sátorozó hely Állandó személyzettel működő, bizonyos ellátást is nyújtó kereskedelmi létesítmények. Szállást, étkezést, büfé stb. is található ezeken a helyeken. .
Kulcsos házak Természetjáró szervezetek által üzemeltetett, szállást nyújtó egyszerű létesítmények. Általában főzési lehetőség is biztosított.  A létesítményt a ház tulajdonosával előre egyeztetve lehet csak használni.

Esőház, erdei pihenőhely, emlékmű

A pihenőhelyek általában a források mellett, szép kilátású helyeken, vagy más arra alkalmas helyen kialakított padokkal, asztalokkal, tűzrakó helyekkel, esetleg esőbeállóval ellátott létesítmény. Ezek mellett gyakran helyeznek el valamilyen fontos dolgot jelképező emlékművet.( pl. a harangodi erdőben levő Ibolya-ligetben az Ibolya pihenő és az Ibolya-kő )

Kilátó, toronyszerű építmény, magasles Többnyire toronyszerű építmények, melyek hegycsúcsokon találhatóak. Kiemelkednek a környezetükből és biztosítják a széleskörű (sokszor körpanorámás) áttekinthetőséget.  A magasles kizárólag vadászati céllal épült.
Források A jó ivóvíz biztosítására a forrásokat foglalással (épített, zárt medence, kifolyócsővel) teszik használhatóbbá. A források burkolatán megtalálható azon egyesület neve, táblája mely a forrást kiépítette.

Eligazító tábla

A turistajelzéseket iránymutató nyilak (elágazás, kanyar, stb), valamint útjelző táblák egészítik ki. Ezeket fémből valamilyen - általában fákra - jól látható helyre helyezik el. Igényesebb kialakítás esetén az egész fából készül, külön oszlopokra helyezik el a tájékoztató táblát, ami mintegy útirányjelző táblaként szolgál.